[ Pobierz całość w formacie PDF ]

zamarza przy minus 1°C.
"Cię\ki lód" wyrzucamy, a pojemnik z wodą stawiamy z powrotem. Gdy zamarznie około 2/3
objętości, resztę wody wylewamy.
Zawiera ona ró\ne domieszki. Pozostały lód jest zamarzniętą wodą Protijewa, oczyszczoną
w 80% i zawierającą 16 mg "wapnia w 1 litrze. Optymalna dla organizmu zawartość wapnia
w wodzie - 820 mg/l.
Taką wodę piją ludzie długowieczni. Zostaje tylko roztopić lód. Jeśli nasze jedzenie będzie
zawierało mniejsze ilości produktów z właściwościami kleistymi (nabiał, mięso, skrobie,
gluten), tym samym uzyskamy lepsze efekty. Wstrzymywanie siÄ™ od jedzenia raz i w
tygodniu przez 24-36 godzin (mo\na dłu\ej) wzmocni oczyszczenie. śeby zachęcić do tego
potę\nego w działaniu rodzaju oczyszczania przytoczę kolka przykładów.
Przykład 1.
A. Aobza cierpiał na niewydolność wątroby (wcześniej usunięto mu jedną nerkę), miał
mia\d\ycę tętnic, ciągłe przeziębienia. Poruszał się z trudem. W ciągu 3 lat pił wodę
Protijewa. Schudł z 97 do 84 kilo. Wygląda wspaniale, jest zadbany, energiczny, pojawiły się
rumieńce na twarzy. Cera gładka, bez zmarszczek. Przecie\ 3 lata temu miał bardzo gęstą
krew, nabrzmiałe \yły. Pozytywne symptomy wskazują na regenerację roztworów
koloidalnych - stÄ…d zdumiewajÄ…ce rezultaty.
Przykład 2.
Paul Bregg stosował regularnie 24-36 godzinne głodówki, pijąc tylko wodę destylowaną.
Od\ywiał się tylko naturalnymi produktami, bogatymi w biokoloidy. Dzięki temu pozostawał
zawsze niesamowicie energiczny, du\o pracował i miał nieprzeciętną pamięć wzrokową.
58
Przykład 3.
H. Uoker radzi wypijać du\e ilości świe\o wyciśniętych soków z owoców i warzyw. Soki
stanowią naturalne roztwory koloidalne z naładowanymi micelami i strukturowaną wodą.
Strukturowana woda soków rozcieńcza zgęstniałą galaretę, micele absorbują brud (osady) i
oczyszczają ja. Uoker \ył 110 lat. Oprócz sokoterapii stosował głodówki i od\ywianie
wykluczające produkty z zawartością naturalnych klei: zwierzęcych i skrobiowych.
Oczyszczanie koloidów komórki i środowiska wewnętrznego organizmu
Wywary z młodego igliwia jodły, sosny i świerku są do tego celu wspaniałe. Są one
ściągające w smaku. Dzięki temu działają wysuszająco, osłaniające i wspomagają
wydalanie. Dodatkowo rozjaśniają cerę i chłodzą ją.
Wywary stosujemy do wewnÄ…trz lub dodajemy je do kÄ…pieli.
Wywar do picia przygotowujemy w następujący sposób. 5 ły\ek stołowych rozdrobnionego
młodego (tegorocznego) igliwia zalewamy 0,5 litrem wrzątku. Gotujemy przez 10 minut na
wolnym ogniu, zostawiamy przez noc w ciepłym miejscu, następnie odcedzamy. Otrzymany
płyn wlewamy do termosu i pijemy w ciągu dnia zamiast wody (musi być ciepły). Nale\y
przygotowywać codziennie Å›wie\y wywar i pić go jako ciepÅ‚y (36-40° C). Okres picia ustala
się indywidualnie. W rozpoznaniu oddziaływania pomocnym nam będzie nasz mocz. Jego
zmętnienie wskazuje na prawidłowy kierunek kuracji. W miarę rozpuszczania \u\li i soli,
mocz będzie nabierał coraz innych kolorów. Sygnałem na zakończenie czyszczenia będzie
przywrócenie moczowi naturalnego koloru i przejrzystości.
Okres po Nowym Roku jest dobrÄ… porÄ… na tÄ™ kuracjÄ™. Po pierwsze nie ma problemu ze
zdobyciem igliwia - choinki sÄ… przecie\ w prawie ka\dym domu. Po drugie biorytmy nerek i
pęcherza są w tym czasie najmocniejsze, dzięki czemu mo\emy nie obawiać się ich
obcią\enia poprzez obfite wydalanie zanieczyszczeń.
Wywar do kąpieli: 1 kilogram suchej wagi rozdrobnionych gałązek, szyszek i igliwia
gotujemy w 7-8 litrach wody około 30 minut. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy na 12
godzin, dodajemy do kÄ…pieli (temperatura kÄ…pieli 36-40° C). DÅ‚ugość zabiegu zaczynamy od
10-20 minut i stopniowo zwiększamy. Stosujemy 2-3 razy tygodniowo. Po kąpielach
bierzemy zawsze chłodny prysznic przez 10-20 sekund. Taka kuracja trwa około miesiąca.
Najlepszy efekt uzyskamy Å‚Ä…czeniem kÄ…pieli z igliwia z piciem wywaru. Wywar z igliwia
wydala z organizmu oprócz toksyn i złogów - radyonukleotydy. Takie oczyszczanie zwalcza
około 80% wszystkich chorób; między innymi choroby skóry, schorzenia naczyń i zaburzenia
systemu nerwowego. Nadzwyczaj wa\ne jest oczyszczenie ka\dej komórki organizmu z
"toksyn zmęczenia", które powstały w sposób naturalny i powinny zostać wydalone
natychmiast. Jeśli organizm nie czyni tego w swoim czasie, rozwija się samozatrucie,
pierwszą oznaką czego jest szybkie zmęczenie.
Oczyszczenie organizmu ze złogów i soli
Ciekawą koncepcje procesu oczyszczania zaproponował B. Bołotow. Jak wynika z jego
badań organizm dorosłego człowieka mo\e wydalić 2-3 kg soli zalegającej głównie w tkance
łącznej i kościach.
Cały oczyszczający zabieg przeprowadzamy w dwóch etapach. W pierwszym etapie
zamieniamy \u\le zalegajÄ…ce w organizmie w sole. W drugim dobieramy substancje
sprzyjajÄ…ce wyprowadzeniu z organizmu tych soli.
By pozbyć się złogów z tkanek łączących, Bołotow proponuje oddziaływać na nie kwasami.
Nale\y wprowadzać do organizmu takie kwasy (np. kwas nikotynowy, mleczny, cytrynowy,
skorbinowy, palmitynowy, stearynowy), które:
1. sÄ… bezpieczne dla zdrowia,
59
2. mogą rozpuszczać złogi, zamieniając je w sole.
Takie kwasy powstają w rezultacie fermentacji tlenowej komórek pochodzenia zwierzęcego.
By wzmocnić fermentację Bołotow zaleca spo\ywanie kwaszonych ogórków, pomidorów,
kwaszonej kapusty, buraków, marchwi, cebuli, czosnku, piwa, wielu rodzajów wina (nalewki,
portwein, caberne), produktów zawierających dro\d\e, produktów kwaśno-mlecznych
(twaróg, ser, bryndza, kefir, jogurt itp,), octu jabłkowego. Ka\dy organ jest przystosowany do
wykorzystywania swoich kwasów. Dlatego trzeba starać się odnajdować jak najszersze
zastosowanie. Ocet jabłkowy dobrze jest dodawać do kwaśnego mleka: jedna ły\eczka
(czasami Å‚y\ka) na szklankÄ™ mleka z dodatkiem Å‚y\eczki miodu. Pijemy 1 raz dziennie w
czasie posiłku. W ogóle ocet nale\y dodawać do herbaty, kawy, zupy.
W trakcie przemiany \u\li w sole po\ądane jest wykluczenie ze swojego jadłospisu olejów,
które są silnym środkiem \ółciopędnym, i które zwalniają proces przemiany. Natomiast w tym
okresie spo\ywamy przewa\nie produkty mięsne i lybne ze względu na intensywniejsze
zakwaszenie.
Istotą I etapu jest stworzenie ogólnego zakwaszenia organizmu i wprowadzanie produktów
uruchamiających mechanizm fermentacji (wy\ej wymienionych produktów kwaszonych). Po
zjedzeniu lub wypiciu słodkich produktów zaleca się kłaść na język kilka ziarenek soli
kuchennej. Powoduje to reakcję \ołądka, zmusza go to do wyrzucania kwaśnych fermentów
- pepsyn, które sprzyjają lepszej przemianie \u\li w sole, i które niszczą chore komórki
organizmu.
Na zakończenie Bołotow podkreśla, \e proces przemiany jest wolny nawet przy
systematycznym utlenianiu. Dlatego wa\ne jest wykonywanie w trakcie oczyszczania
ćwiczeń fizycznych, masujących ciało.
W rezultacie przemiany, w organizmie powstają sole: mineralne, alkaliczne, kwaśne,
rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. Zwykle nierozpuszczalne sÄ… sole alkaliczne,
mineralne i tłuste typu uratów, a tak\e fosforany i szczawiany.
Znana jest zasada: podobne rozpuszcza się w podobnym. Mo\na ją tutaj stosować i
rozpuszczać sole alkaliczne w organizmie.
W tym celu trzeba wprowadzać równie\ alkalia bezpieczne dla zdrowia: pewne wywary i
soki. Na przykład herbata z korzeni słonecznika świetnie rozpuszcza wiele soli.
Jesienią zbiera się grube części korzeni, obcina się drobne korzonki, dokładnie myje i suszy.
Potem rozdrabnia się je i gotuje (na 3 litry wody dodać nale\y l szklankę korzeni). Gotować
herbatę nale\y około 1-2 minut. Trzeba ją wypić przez 2-3 dni. Potem te korzenie znów [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • karpacz24.htw.pl